Wie is Tom Loonen

Tom Loonen laat het beste verwoorden als een gepassioneerde wetenschapper en inspirerende docent, die door veel ervaring de praktijk van de financiële sector goed kent en hierin kan adviseren en verbeteringen aanbrengen.

Zijn expertise & passie

Zijn expertise ligt bij compliance (zowel Wft, Wwft, anti-money laundering en integriteit), risk management en integriteitsmanagement. Hier weet hij theorie en praktijk met elkaar in contact te brengen.

Dit doet hij als (wetenschappelijk) onderzoeker, rechtelijke deskundige, docent, trainer en als expert-rechter.

Academische achtergrond

Hij studeerde bedrijfskunde (University of Lincolnshire en University of Sunderland, UK), financieel recht (Erasmus Universiteit) en promoveerde aan de faculteit der Economische Wetenschappen & Econometrie (UvA).

Tom is hoogleraar financieel recht & integriteit aan de School of Business & Economics van Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is onderwijsdirecteur van de VU Leergang KYC-expert (https://vu.nl/nl/onderwijs/professionals/cursussen-opleidingen/certified-kyc-expert) en lid van het dagelijks bestuur van de Executive Master of Compliance & Integriteitsmanagement (https://vu.nl/nl/onderwijs/professionals/cursussen-opleidingen/compliance-integriteit-management). Tevens doceert hij Wet- en regelgeving & ethiek aan de postgraduate opleiding Risk Management en postgraduate opleiding Investment Management. Tevens doceert hij ‘Corporate Governance & integriteit’ aan de Master of International Finance als visiting professor aan de Universiteit van Amsterdam.

Hij is lid van ZIFO (Het Zuidas Instituut voor Financieel Recht en Ondernemingsrecht) en lid van de redactie van de Financieel-Juridische Reeks. Er staan diverse boeken en (wetenschappelijke) publicaties op zijn naam (zie tab ‘publicaties’).

Zie: https://www.researchgate.net/profile/Tom_Loonen

Rechtelijke macht

Hij is Raad in de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam en lid van de Tuchtcommissie Tuchtrecht Banken.

Voor diverse rechtbanken en gerechtshoven is hij als Gerechtelijke Deskundige benoemd. Hij is tevens aangesteld als deskundige in beleggingsfraudezaken voor het Openbaar Ministerie (de ‘Landelijke Deskundigheidsmakelaar’ van de Politieacademie) en opgenomen als deskundige in de Deskundigenindex (DIX) van de Rechtspraak.

De praktijk

Tom kan buigen op 30 jaar ervaring in de financiële sector. Met deze ervaring ondersteunt Tom als special counsel het internationale advocatenkantoor PinsentMasons LLP Netherlands bij het vormgeven van de nieuwe financial regulatory practice.

Bij financiële startup Someday is hij commissaris. Tot slot traint Tom regelmatig diverse financiële instellingen.