Wie is Tom Loonen?

Tom laat het beste verwoorden als een gepassioneerde wetenschapper, inspirerende docent en praktijkman. Hij heeft ervaring in de financiële sector en juridische wereld waardoor hij hierin goed kan adviseren en zodoende verbeteringen kan aanbrengen.

Zijn expertise & passie

Zijn expertise ligt bij compliance (zowel Wft en Wwft (anti-witwasregelgeving)), risk management en integriteitsvraagstukken en       -management. Hier weet hij theorie en praktijk met elkaar in contact te brengen.

Dit doet hij als (wetenschappelijk) onderzoeker, gerechtelijke deskundige, docent, trainer en als expert-rechter.

Academische achtergrond

Hij studeerde bedrijfskunde (University of Lincolnshire) en behaalde een MBA (University of Sunderland, UK), financieel recht (Erasmus Universiteit) en promoveerde aan de faculteit der Economische Wetenschappen & Econometrie (UvA). Daarnaast studeerde hij aan Oxford, LSE en INSEAD.

Tom is hoogleraar financieel recht & integriteit aan de School of Business & Economics van Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is onderwijsdirecteur van de VU Leergang KYC-expert en lid van het dagelijks bestuur van de Executive Master of Compliance & Integriteitsmanagement. Daarnaast doceert hij Wet- en regelgeving & ethiek aan de postgraduate opleiding Risk Management en postgraduate opleiding Investment Management. Tevens doceert hij aan de Grotius specialisatieopleiding Anti-witwaswetgeving en corporate compliance. 

Hij is lid van ZIFO (Het Zuidas Instituut voor Financieel Recht en Ondernemingsrecht) en lid van de redactie van de Financieel-Juridische Reeks. Er staan diverse boeken en (wetenschappelijke) publicaties op zijn naam (zie tab ‘publicaties’).

Zie: https://www.researchgate.net/profile/Tom_Loonen

Rechtelijke macht

Hij is Raad in de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam en lid van de Tuchtcommissie Tuchtrecht Banken.

Voor diverse rechtbanken en gerechtshoven is hij als Gerechtelijke Deskundige benoemd. Hij is tevens aangesteld als deskundige in beleggingsfraudezaken voor het Openbaar Ministerie (de ‘Landelijke Deskundigheidsmakelaar’ van de Politieacademie) en opgenomen als deskundige in de Deskundigenindex (DIX) van de Rechtspraak.

De praktijk

Tom kan buigen op ruim 30 jaar ervaring in de financiële en juridische sector. Eerst 10 jaar bij Fortis Bank, waarna 20 jaar bij InsingerGilissen Bankiers N.V. als respectievelijk banker, directeur Compliance & Integrity en directielid. Sinds twee jaar is Tom (in deeltijd) werkzaam als special counsel bij het internationale advocatenkantoor PinsentMasons LLP Netherlands waar hij ondersteunt bij het vormgeven van de nieuwe financial regulatory practice.

Bij financiële startup Someday is hij lid van de raad van commissarissen.